Sahabat..

Friday, July 23, 2010

duit 'old skool'..



Tadi masa aku shopping kat Kajang, aku masuk satu kedai. Kedai ni jual duit-duit yg lama.
Kire old skool punye duit la. Semua duit ade. Duit dalam negara, luar negara, dari duit kertas hinggalah duit syiling.
So, tadi aku berminat dengan duit kertas zaman Jepun menjajah Tanah Melayu dulu. Orang biasa panggil 'duit daun pisang'.
Ke 'duit pokok pisang'?
Ke 'duit daun pokok pisang'?
Lebih kurang camtu la..
1 lagi yg menarik perhatian aku, duit kertas dari negara China.
Tapi tokey kedai tu cerita, dulu duit kertas tu bukan utk urusan niaga, tapi digunakan sbg kupon utk tebus barangan yg lebih bernilai dari negara luar.
Itu dia cerita la.. Tak tahu la betula ke tak.
Tapi ada perkara yg betul-betul menarik perhatian aku.
Collection of Matchbox.
Ala.. kereta kecik-kecik tu, adik-beradik ngan Hot Wheels.
tapi model dye lagi old skool la.. Geram aku.

Lastly, aku beli la not kertas zaman Jepun tu ngan duit kertas dari China tu.
Tapi lepas ni aku cadang nak buat koleksi duit-duit lama. Kalau ada rezeki, insyaAllah..
Sebab kat rumah aku dah ada koleksi duit syiling.
Moge tercapai hajat aku tu.. :)

2 comments:

CUTE_on you said...

kajang kat mana 2???????? sbb aq skrg ni nak jual duit lama jepun dan malaya serta kanada 1889

nak tanya saya nak jual duit dan kertas lama, kajang kat mana, supaya saya boleh tolak barang kat dia..papahal call 019-343 2628 en afiq

CUTE_on you said...

sesiapa nak duit2 lama call saya mana tau sy ada koleksi yg anda minat En. Afiq 019- 343 2628

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
adolihsan.blogspot adalah blog aku yang pertama. Segala perkara yang tertulis di dalam blog ini adalah dari naluri hati aku semata-mata. Dan aku memohon maaf jika ada antara perkara-perkara tersebut boleh melukakan hati kalian yang sudi mengunjungi blog ini..