Sahabat..

Thursday, November 25, 2010

posting terakhir..




Ini adalah post terakhir aku untuk bulan November ini, dan yang terakhir untuk tahun 2010 .
Sebab apa?
Sebab kat rumah aku tiada internet. So, aku takleh nak mem'blogging'kan diri.
Nak taknak, kena la 'bersara' seketika sampai tahun depan.

Tatkala post ni sedang ditaip, aku sedang bermain mesej dengan junior aku time kat STAR dulu (huhu.. nak kena bagi tahu jugak ke?).
Dah lama aku tak dengar apa-apa berita dari dia. So, borak panjang la aku dengan dia.

Sambil dengar lagu, aku study. Paper terakhir aku untuk final exam nanti, Bahasa Inggeris = bahasa utama di dunia.

Nanti dah nak balik ke kampung halaman yang tercinta. Semua barang termasuk pakaian dah aku kemas.
Bercuti semester selama 2 bulan lebih.
Banyak benda nak buat nanti.

Kewangan aku agak tak stabil sekarang nie, maknanya aku kena berjimat cermat. Jangan boros berbelanja. Hehehe..

Dan aku mengucapkan terima kasih kepada semua yang singgah di blog aku nie.
Kepada 9 follower aku ni, terima kasih sebab mengikuti. Daripada tiada follower langsung. THANK YOU FRIENDS..
Maaf atas semua kesalahan aku, sama ada sengaja atau tak sengaja. Moga aku boleh ber'blogging lagi tahun 2011 nanti.

Amin ..
Assalamualaikum ..

Sunday, November 21, 2010

sedikit coretan dari aku..

Hari ini tanggal 21 November 2010 dan ini adalah post ke 2 aku untuk bulan ni.
Semenjak dua menjak ni aku tak sempat nak update blog aku disebabkan kesibukan dengan final exam yang aku hadapi sekarang.
Buat masa sekarang tinggal 2 paper lagi yang perlu dihabiskan.
Hmmm.. Lambat nya masa berjalan.
Tapi akan ku cuba sedaya upaya untuk score dalam final exam ni. Chewaahh..

Seminggu sebelum ini aku balik bercuti sempena Hari Raya Aidiladha.
Banyak perkara yang berlaku masa cuti tu, yang membuatkan aku gembira.

Masa pagi Hari Raya Qurban itu, aku berkesempatan bersama-sama membantu orang kampung aku menyembelih lembu. 8 ekor lembu tumbang.
Dan semuanya berjalan dengan lancar. Alhamdulillah.

Hubungan 'adik-beradik' antara aku dan Ajah semakin baik.
Kami pun dah agak rapat dah sekarang. Perubahan dia membuatkan aku gembira.
Moga-moga kedudukan dia sebagai adik angkat dalam diri aku akan kekal sampai bila-bila.

SMS yang aku terima dari junior aku masa kat STAR dulu, mengingatkan aku kembali kepada semua kenangan aku ketika menuntut ilmu di sana.
Tambah pula dengan komen yang telah diberikan oleh cikgu aku, Cikgu Shahnun dalam blog beliau.

Sebaik sahaja aku habis baca komen ini, fikiran aku terus melayang-layang tentang STAR.
Betul.. Aku dah lama dah tak melawat sekolah aku tu.
Perasaan rindu aku makin menebal.
Sesekali terkenang jugak kepada 'adik-adik' aku di sana.
Aku harap aku dapat lalui semua ini dengan hati yang tabah.

Apa yang kau fikirkan sekarang ialah tentang final exam ini. Penting.
Lepas itu, cuti semester 2 bulan aku bermula.
Aku ingat aku nak bekerja dengan company family kawan aku. Untuk isi masa cuti aku ni.
Awal-awal lagi aku dah booking dah. Haha..

Lastly, aku harap urusan kehidupan aku akan berjalan tanpa ada apa-apa masalah.

Sunday, November 14, 2010

kenapa saya suka rumah saya..



kenapa saya suka rumah saya..?
kenapa saya suka rumah saya..?

dia cantik sangat..

kenapa saya suka rumah saya..?

ada ayah, ada mak..
kakak..
abang..

kenapa saya suka rumah saya..?
kenapa saya suka rumah saya..?

saya suka kucing saya..
"saya sayang kucing saya"

kenapa saya suka rumah saya..?
kenapa saya suka rumah saya..?

mak masak nasi..
seddaaappp (semua dia masak)..
sluurrrpp...
kenapa saya suka rumah saya..?

sebab dia bessttt..

"erm.. lepas balik tu, main badminton, main bola sepak.."
ramai kawan baik saya..

kenapa saya suka rumah saya..?
kenapa saya suka rumah saya..?

“memang saya suka la”..
"kenape kamu tanye soalan macam ni..?"

bluurrpp...
alhamdulillah..

hehehehe..

> dipetik dari iklan sempena kemerdekaan oleh Petronas pada 2007

Thursday, November 11, 2010

final exam..



Entry pertama untuk November nie berkaitan dengan final exam aku di Kolej Profesional Mara, Beranang. So, aku kena focus sepenuhnya untuk exam nie.
Don't play-play.. Haha,,

Paper exam untuk hari ini, Khamis, 11 November 2010 adalah Pendidikan Islam. Bermula jam 2.00 petang selama 2 jam setengah.

Next paper, Isnin, 15 November 2010, Sejarah.

Then, Selasa, 23 November 2010, paper Information Technology. Lastly, paper English pada Khamis, 25 November, 2010.

Good luck to me..

Friday, October 29, 2010

Hotlink oh Celcom..



Oh.. kredit handphone aku dah 'kering' dah nie. Kena top-up.
Masuklah aku ke sebuah kedai top-up.

"Kak, maxis RM3"

Hati aku terdetik,
"Hmmm.. asyik top-up RM3 je, bila lah nak merasa top-up RM10."

Aku terpandang pada deretan sim-pack Hotlink yang menunggu untuk dijual.
Nombor telefon yang tertera pada sim-pack itu takdelah menarik minat aku untuk membelinya.
Tapi, aku hanya perasan ada 1 nombor Hotlink tu yang dekat-dekat sama dengan nombor Celcom yang aku guna sekarang.

Aku berfikir agak panjang. Nak beli, ke tak.
Rezeki depan mata, peluang hanya datang sekali.

"Kak, saya nak beli nombor ni, kak.."
"RM9.80, dik... "

Aku pun beli la nombor Hotlink tu.
Dengan alasan sebab nombor tu lebih kurang sama dengan nombor Celcom aku.
Tapi aku rasa, gunanya pun nanti tak juga. Just nak simpan je..

Tuesday, October 26, 2010

masa itu emas..

Entry kali berkaitan dengan seutas jam tangan yang sangat berharga bagi aku.
Sebab apa? Sebab jam ini dihadiahi oleh junior aku, Muhammad Zakwan Bin Azizan masa di Sekolah Tuanku Abdul Rahman (STAR).



Dia hadiahkan jam tangan ini masa hujung tahun 2008, Yelaa.. masa tu dah nak dekat habis sekolah. Aku pun dah nak keluar dari STAR tu, dah form 5.
Kira sebagai sourvenir dari dia la.
Aku pula bagi dia jam tangan aku. Haha..

Aku pun tak tahu kenapa berharga sangat jam tangan ini pada aku.
Mungkin sebab pemberian orang kot.. So, aku kena hargainya.

Kebiasaannya, kalau bateri jam tangan dah habis, aku tak tukar baterinya, tapi pergi beli jam tangan yang baru.
Tapi untuk jam ini, aku masih tukar bateri yang baru.
Sebab aku tetap nak guna jam tangan ini.
Bila fikir balik, harga yang dikenakan untuk tukar bateri tu sama dengan kalau aku beli jam tangan yang baru.
Walau apa pun, aku akan tetap simpan jam tangan ni walau riwayatnya dah tamat. Haha..

Hargailah setiap pemberian yang kita peroleh..

Wednesday, October 20, 2010

kenangan demi kenangan S.T.A.R..



Hmm.. Satu hari aku ada terbaca blog senior aku masa kat STAR dulu. Post dia berkisar tentang memori-memori dia ketika di STAR dulu.
Dalam hati aku pun ada terdetik juga, rupa-rupanya bukan aku seorang sahaja yang masih rindu pada bumi STAR, masih ada lagi insan yang lain.

Betul, memang susah nak lupa semua kenangan itu. Aku sendiri selalu terkenang kembali peristiwa-peristiwa di STAR. Dan semua peristiwa itu mengajar aku dalam kehidupan aku di dunia ini. 5 tahun aku di STAR, banyak kenangan pahit dan manis yang aku telah rasa. Bersama batch aku yang seperti sebuah keluarga yang besar. Belajar bersama, bermain bersama, gelak ketawa bersama, gembira sedih bersama. Tapi tak mungkin semua itu boleh berulang kembali.





Teringat kembali ketika cikgu sedang bersungguh-sungguh mengajar di depan, ada dalam kalangan pelajar yang tidur di belakang. Sekali cikgu tegur, tersedar. Tapi selepas itu sambung balik tidur tu.



Ada juga pelajar yang sibuk membaca surat khabar. Macam dah tak sempat nak baca waktu lain. HIBURAN tak berapa layan sangat, bahagian SUKAN memang popular.
Sebab itu, bila dapat surat khabar Star, mereka mesti akan membacanya bermula dari muka surat belakang. Tak kurang ada juga ada pelajar yang bersembang. Cikgu bercakap di depan, mereka buka kedai kopi di belakang.

"Ko nak outing ke mane sabtu ni?"
"Ntah, lepak JJ jom?"

Outing la antara aktiviti yang paling bahagia bagi pelajar STAR setiap minggu. Bermula pukul 10 pagi setiap hari Sabtu, semua pelajar dibenarkan keluar. Dan masuk balik ke kawasan sekolah sebelum pukul 5.30 petang.
Ada yang ke Jaya Jusco, Ipoh Parade, dan Kompleks Yik Foong. Itu antara tempat yang popular la. Dan tempat yang paling popular, Taman Cempaka.




Semua keperluan pelajar ada di situ. Sempurna.
Dari cyber cafe, kedai gunting rambut, kedai jahit pakaian, kedai runcit, kedai handset, kedai jam, kedai makan, kedai alat tulis, hinggalah ke kedai cermin mata. Perkhidmatan dobi pun ada. Pendek kata 1001 keperluan ada kat Taman Cempaka itu.
Alangkah seronoknya kalau dikenang kembali.

Teringat juga tatkala baju yang banyak tak dibasuh, dikumpul semuanya dalam 1 baldi, dengan memakai tuala, bersiap dan terus ke bilik air. Kedengaran bunyi berus basuh ligat membasuh. Buih sabun yang memenuhi lantai bilik air itu.
Kebiasaan aktiviti membasuh ini dilakukan beramai-ramai. Tak lah rasa bosan sangat, baju yang melambak-lambak tu, rasa sekejap je basuhnya. Tak sah kalau tak main air. Dengan lantai koridor yang basah, berkejaran sesama rakan-rakan.
Gembira.



Di saat lampu dorm yang kena tutup apabila siren terdengar, menandakan jam menunjukkan pukul 11.30 malam. Namun ada lagi dorm yang masih terang.
Apa yang pelajar buat?
Ada yang makan maggy, ada yang iron baju, ada juga pelajar yang 'kiwi' kasut. Awal-awal tak nak buat. Bila dah bunyi siren baru la nak buat semua kerja itu.
Habis semua kerja tu, tidurlah mereka dalam suasana STAR yang sejuk.

"Bangun, bangun... subuh"

Masih terngiang-ngiang lagi ungkapan itu. Warden yang bertugas menjalankan tanggungjawab mereka dengan mengejutkan pelajar STAR dari ulikan mimpi. Berbekalkan rotan yang sering kali hinggap di buntut pelajar yang masih tidur dan susah nak bangun, warden akan ke setiap blok. Ada pelajar yang awal-awal lagi dah bangun. Alhamdulillah..
Dan ada juga yang liat nak bangun.
MasyaAllah..

"Saya kira sampai 10.. Siapa yang tak bangun, saya rotan"

Barulah pelajar bergegas keluar dari dorm, menuju ke Surau Al-Hamdaniah, STAR. Punya la kuat aura ugutan warden tu, tak sampai 5 minit, dorm dah 'clear'. Semua pelajar dah ke surau.



Dan sampainya pelajar di surau, mereka sambung balik tidur mereka. Sampai terlentok.
Ada yang tertidur ketika sembahyang subuh, kebiasaannya masa sujud. Sampai imam dah bagi salam, ada lagi pelajar yang tak bangun dari sujud. Ngantuk sangat.

Tak lupa juga ketika riadah waktu petang. Pukul 5.30 petang, padang STAR yang luas tu penuh dengan pelajar. Ada yang main rugby, bola sepak, dan hoki. Selain itu, ada juga sesetengah pelajar yang main basketball dan bola tampar.
Kira budak sukan juga la Starian ni.
Tapi jika hujan turun, semua pelajar berhenti bermain ke? Tak. Selagi tiada cikgu yang suruh berhenti dan ribut kuat, selagi tu la mereka akan terus bermain.
Keras hati betul.





Hari Ahad, merupakan hari yang agak 'malas' lah dalam kalangan Starian.
'Inspection'.
Aktiviti wajib tiap hari Ahad. Masa ni lah boleh tengok budak-budak STAR buat kerja suri rumah. Menyapu sampah, kemas katil, kemas stor, cuci cermin, cuci 'toilet', lap kipas. Kira blok mesti dalam keadaan bersih la.
Warden akan datang periksa. Kalau keadaan dorm tak memuaskan, ada lah denda yang pelajar akan kena nanti.
Teringat pula ya, kuku mesti pendek. Sebab perkara yang pertama akan diperiksa pada pagi 'inspection' itu ialah kuku. Tapi kebiasaannya, pengawas yang periksa.



Selain itu, tak lupa juga pada dinning hall yang telah banyak berbakti pada pelajar STAR. Ada hari yang lauk memang 'tip top', ada hari yang lauk macam tak best.
Lauk yang menjadi lagenda sepanjang zaman, 'lauk ikan keramat'. Tak tahu nak 'describe' macam mana lauk tu.
Tapi sekarang dinning hall dah maju, lauk yang disediakan juga semua memenuhi citarasa pelajar yang sebelum nie memang tinggi 'taste' mereka. Memilih dan cerewet.

Dan itu lah sedikit sebanyak peristiwa yang mungkin takkan hilang dari bumi STAR. Tiap kali aku kenang balik, rasa nak sangat kembali ke masa itu. Gembira, bangga, bertuah, semua perasaan itu muncul.
Bermula tahun 2004 aku menjejak kaki di bumi bertuah, STAR sehinggalah hujung tahun 2008, 5 tahun aku hidup di sana. Bersama rakan-rakan seperjuangan dan guru-guru yang telah banyak berkorban, pelbagai kenangan yang betul-betul bermakna dalam hidup aku.
Dan tak mungkin aku akan lupa sehingga akhir hayat aku.

Sekolah Tuanku Abdul Rahman, Ipoh.

pen drive ku sayang..



Alhamdulillah...
Akhirnya, berjaya jugak aku memiliki 1 pen yang boleh memandu. Haha..
'Pendrive' 4 gigabyte nie adalah pendrive pertama yang wujud dalam hidup aku.
Yela.. Sebelum ini, aku mana ada pendrive.
Kerja-kerja assignmnet, semua aku save dalam memory card handset. Haha..
Kira pencapaian terbaik aku la ni. Huhu..

Pendrive nie, berjenama Kingston. Aku beli masa PC Fair kat KLCC.
Moge beliau mampu memberi perkhidmatan yang terbaik untuk aku.

Friday, October 15, 2010

first contact lens..

"Tak mungkin la.."



Tu la ayat yang pertama terpancul dari mulut aku bila dapat tahu yang aku kena pakai contact lens untuk main bola sepak.
Yela.. seumur hidup tak pernah pakai, tetiba kena pakai. Wajib lak tu.
Kalau tak pakai, alamatnya tak dapat la aku nak merasa main bola sepak untuk wakil kolej.
Nak, taknak.. Terpaksa la aku beli 1 set.

Harga sepasang = RM20.
Pakej yang ditawarkan, 3 pasang = RM45.

So, aku beli pakej tu.
Selain itu, aku beli cecair pencuci contact lens = RM10, dan
cecair untuk mencuci mata = RM8

So, jumlah semuanya = RM63.
Bebaloi la..

Sebab apa?
Sebab aku dapat rasa apa yang orang lain rasa.

Rasa apa?
Rasa macam mana main bola sepak tanpa pakai cermin mata.
Hahahaha...

Mula-mula aku pakai, aku amik masa 10 minit. Seksa nya la nak pakai.
Tapi alhamdulillah, lama-kelamaan aku daboleh pakai contact lens tu dalam masa tak sampai seminit.
Ajaib.. Hahaha..

Monday, October 11, 2010

PMR is over ..

MERDEKA..
Itulah laungan yang pasti akan disebut oleh para pelajar tingkatan 3 tiap kali tamatnya Peperiksaan Menengah Rendah (PMR).
Yelaa.. Setelah hampir lebih kurang 2 tahun 10 bulan mereka berusaha mengerah keringat untuk menuntut ilmu, sejak daripada tingkatan 1, sudah sampai masanya mereka diuji dengan soalan-soalan yang mencabar minda mereka.

PMR untuk tahun 2010 ini mengingatkan aku kembali tatkala aku yang juga mendudukinya pada tahun 2006 berusaha sedaya upaya aku untuk mencapai kecemerlangan dalam PMR itu.



Ketika itu, aku belajar di sebuah sekolah yang hebat di Ipoh, iaitu Sekolah Tuanku Abdul Rahman. Bermula dari awal tahun lagi, aku sudah cuba untuk mempersiapkan diri aku untuk menghadapinya.
Siapa kata tak cuak?? Takut, gementar, semua ada. Nak menangis pun ada. Haha..
Tahun tu juga lah kejohanan bola sepak Piala Dunia berlangsung.
Jadi, fokus untuk PMR sedikit lari dek kerana tak mahu ketinggalan untuk sama-sama memeriahkan kejohanan yang popular itu.
Biasanya kan perlawanan secara langsung disiarkan pada awal pagi, jadi ramai pelajar bangun untuk menyaksikannya di televisyen termasuk aku.
Dan bila waktu di kelas, kepala masing-masing mesti 'terhempas' di atas meja. Mengantuk, tak cukup tidur.
Agak kelakar la bila mngenangkannya kembali.

Selepas bertungkus-lumus study, hari PMR telah tiba. Dengan mata pensil yang perlu diasah selalu, termasuk otak kami. Dengan kertas soalan yang 'menyeramkan' di atas meja. Dengan kalkulator yang sentiasa diketik-ketik, terutama untuk subjek matematik.
Sampai ke titik terakhir kami berjuang.
Alhamdulillah.. Akhirnya keputusan PMR kami diumumkan.

"Tahniah, keputusan PMR kita adalah yang terbaik dalam Malaysia."

Lebih kurang begitulah kata-kata pengetua STAR apabila beliau mengumumkan keputusan PMR kami.
Melonjak kami tanda kegembiraan. Bangga, puas, gembira, semua perasaan ada.
Syukur kami kepada Tuhan.

PMR tahun ini juga mengingatkan aku kepada insan-insan yang pernah menjadi 'adik' aku sewaktu mereka tingkatan 1 dan aku ketika itu di tingkatan 5.
2 tahun berlalu, dan sekarang mereka berada di tingkatan 3, dan giliran mereka untuk mencuba mengharumkan nama STAR dalam PMR.

Aku ada bercerita tentang mereka semua dalam post terawal dulu, so tak perlu aku bercerita lagi. Hehehe...
Walaupun aku dah lama tak contact dengan mereka semua tu, tapi aku masih lagi sentiasa berdoa untuk kecemerlangan mereka.
Yela.. mereka pernah jadi 'adik' aku, so susah nak lupa mereka tu.

Pertengahan tahun nie, aku berkesempatan melawat STAR. Exited bukan main hati ini. Nak dijadikan cerita, berjumpa la kembali aku dengan 'adik-adik' aku tu.
Gembira juga la, yela.. dah lama tak jumpa.
Aku juga sempat la tengok prestasi akademik mereka di papan kenyataan. Kebanyakan prestasi mereka menurun.
Risau juga la hati ni, tapi nak buat macam mana. Berdoa je untuk mereka semua tu.

Perbezaan yang paling ketara, prestasi Marwan. Dulu masa tingkatan 1, cemerlang je keputusan peperiksaan dia. Sebagai abang, rasa bangga dengan diri dia.
Tapi bila dapat tahu prestasi dia yang agak merundum ni, rasa terkejut pulak.
Yela.. dia tu agak cerdik orangnya.
Dan 'adik-adik' aku yang lain seperti Aizat, Izzuddin, Ariff, Zakwan, Raja, Luqmanul, Ibnu, Tasnim, dan lain-lain, (Maaf kalau ada nama yang tak tersebut :) ), pun sempat aku tengok prestasi mereka semua.

So, tahun nie mereka semua tu ber'PMR' la. Aku pun tak tahu, hampir setiap hari aku terfikir, macam mana la mereka menjawab soalan PMR itu. Harap-harap la Tuhan permudahkan kerja mereka menjawab soalan-soalan itu semua. Hmm...
Aku harap mereka akan dapat keputusan yang cemerlang la nanti. Amin..
Dan aku juga harap yang aku boleh dapat tahu keputusan mereka itu semua.

Friday, October 8, 2010

KASUKMA 2010, di KM Banting..



Pada tarikh 1 hingga 3 Oktober bertempat di Kolej Mara Banting, berlangsungnya Karnival Sukan Mara (KASUKMA) 2010.
Kolej yang menyertai karnival tu :
> Kolej Profesional Mara, Beranang.
> Kolej Profesional Mara, Seri Iskandar.
> Kolej Profesional Mara, Bandar Penawar.
> Kolej Profesional Mara, Indera Mahkota.
> Kolej Profesional Mara, Melaka.
> Kolej Mara, Banting (tuan rumah).
> Kolej Mara, Seremban.
> Kolej Mara, Kuala Nerang.
> Kolej Mara, Kulim.


Rezeki aku tahun nie, dapat la wakil kolej dalam acara bola sepak. Hasil undian kumpulan, KPM Beranang berada dalam kumpulan B bersama-sama KM Banting, KPM Indera Mahkota, dan KPM Bandar Penawar.



First game lawan ngan KM Banting, seri 1-1. Next game, bertemu ngan KPM Indera Mahkota, menang 2-0. Last game lawan ngan KPM Bandar Penawar, seri 0-0.
Kteorg dpt jadi naib johan kumpulan je.
Separuh akhir bertemu ngan KPM Seri Iskandar. Ade fight gak la match tu. Yela.. referee layangkan 2 kad merah, 6 kad kuning. Tapi takdelah sampai gaduh.
Kteorg kalah game tu, 0-1.

Untuk merebut tempat ke-3 lak, kiteorg lawan ngan KM Seremban. Kalah 1-2. Melepas la nak dapat medal. Tapi kire ok la dapat tempat ke-4, top 5 tu..

Pingat emas pertama kiteorg dapat dari acara futsal wanita. Gagah jgk wanita-wanita KPM, Beranang.

Lastly, juara keseluruhan dimenangi oleh KPM, Beranang. Bangga jgk la masa tu. Hehe..
Second, KM Banting. Third, KPM Indera Mahkota.



Harap tahun depan aku boleh mewakili kolej aku lagi unntuk KASUKMA. Tuan rumah untuk tahun depan, KPM Bandar Penawar.

Sekian...

Wednesday, October 6, 2010

bulan kerja..

Huh.. mengeluh sekejap aku dengan apa yang terjadi beberapa hari ni.
Kerja-kerja rumah banyak giler, dengan assignment nye, test nye, quiz lagi, pastu presentation yang kena buat. Memang masak la aku. Hahaha,,
Tp tu kira titik tolak aku untuk berjaya la tu.

Blog kesayangan aku ni pon dah lama dah tak updated.
Entry post untuk September just 1 je..
Sibuk dengan kehidupan seharian. Kerja memang menambah, tak henti-henti.
Entry kali ni pon yang pertama untuk bulan Oktober. Nasib baik la aku dapat curi masa sikit nak tulis ni. Kalau tak, agak-agak boleh bersawang la blog aku nie.

InsyaAllah dalam 2 minggu lagi, semua kerja boleh setel.
Mudah-mudahan segala kehidupan aku diberkati Allah . Amin...

Thursday, September 23, 2010

pencapaianku..



Alhamdulillah.. Akhirnya selepas 2 hari sesi pemilihan untuk mewakili kolej dalam sukan bola sepak, aku tersenarai sebagai salah seorang pemain.
Aku adalah pemain yang terakhir dipilih jurulatih untuk bermain bersama pasukan seramai 15 orang.
Kejohanan KASUKMA nanti akan diadakan di Kolej Mara, Banting.
Banyak la jugak sukan yang dipertandingkan seperti futsal, bola jaring, bola sepak, dan lain-lain.
Tapi yang paling penting aku harap aku dapat la bantu pasukan bola sepak kolej kat kejohanan tu nanti.

Bermula hari Sabtu, 25 September 2010 sehingga hari Rabu, 29 September 2010 pihak kolej aku akan mengadakan latihan pusat untuk pasukan bola sepak.
30 September 2010 barulah kejohanan KASUKMA itu bermula.
Yang buat aku risaunya, assignment dah la banyak yang tak setel lagi.
Minggu tu da confirm aku takde kelas, so kena kejar balik la pelajaran yang aku tertinggal nanti.
Harapa semua berjalan dengan lancar je..

Yang menariknya, untuk aku mewakili kolej dalam bola sepak ni, aku kena pakai contact lens.
Pihak pengurusan nanti tak membenarkan aku memakai cermin mata masa game nanti.
Yelaa.. Takut apa-apa jadi kat aku.
So, nak taknak aku kena la beli sepasang contact lens.
Sebelum nie aku memang takde pengalaman dalam bab pakai contact lens nie. Tu yang buat aku risau sikit nie.
Jadi, aku kena la menyesuaikan diri nanti. Huhu,,

So, kena spend duit sikit la nanti.
Last sekali, harap la aku dapat main dengan baik nanti. Amin..

Tuesday, August 31, 2010

merdeka..



2010, tahun ke-53 negara Malaysia yang tercinta ini telah merdeka.
Banyak kemajuan yang berjaya digapai, selain kejayaan yang telah membuka mata negara-negara lain betapa Malaysia boleh bersaing dengan mereka.
Selepas dijajah oleh banyak kuasa asing suatu ketika dahulu, akhirnya Tanah Melayu telah mendapat kemerdekaan pada tanggal 30 Ogos 1957.
Nama telah bertukar kepada MALAYSIA.
Allahyarham Sudirman telah mengabdikan kemerdekaan negara dalam sebuah lagu beliau, yang masih lagi popular dalam kalangan masyarakat.

Bila tiba je hari kemerdekaan, perkara yang sinonim yang akan dilakukan ialah 'countdown'. Diikuti dengan percikan bunga api.
Bangunan-bangunan yang tinggi begitu semangat mengibarkan bendera negara atau lebih dikenali sebagai jalur gemilang.
Tak kurang juga dengan lampu-lampu neon yang cantik menyinari setiap tingkat bangunan-bangunan tersebut.
Pagi 31 Ogos, jalan ditutup bagi acara perarakan kemerdekaan dan lain-lain. Tapi sekarang dah tak boleh lagi nak menganjurkan acara seperti itu sebab bulan Ramadhan.
So, mereka hanya menyambut dengan sederhana.

Aku terbaca blog cikgu aku, Cikgu Shahnun. Tentang sambutan kemerdekaan di sekolah lama aku, Sekolah Tuanku Abdul Rahman, STAR. Kebiasaannya STAR tak ketinggalan untuk menyambut kemerdekaan negara tiap tahun.
Aktiviti- aktiviti yang selalu dilakukan pada malam sebelum merdeka, tayangan dokumentari, sketsa, sajak, dan syair.
Dan semua aktiviti itu dilakukan oleh pelajar STAR itu sendiri.
Aku pun rindu gak dengan aktiviti seperti itu masa kat STAR dulu.



Sekolah-sekolah juga tak ketinggalan memeriahkan sambutan kemerdekaan dengan mengibarkan jalur gemilang.
Banyak aktiviti yang selalu dilakukan dan pelajar sendiri begitu gembira menyambutnya dengan semangat patriotik yang ada dalam diri masing-masing.

Dan aku mengharapkan negara Malaysia kita yang tercinta ini akan terus maju dengan pembangunan dan aspek-aspek lain seiring dengan negara-negara yang lain.


Merdeka....

Friday, August 27, 2010

2010/2011 UEFA champions league.. (undian)

32 pasukan bola sepak telah diundi ke dalam 8 kumpulan, yang mana setiap kumpulan mempunyai 4 buah pasukan. Undian telah dijalankan pada 26 Ogos 2010 di Monaco.

Berikut adalah keputusan undian tersebut :



Kumpulan A :
> Inter Milan (Itali)
> Werder Bremen (Jerman)
> Tottenham Hotspur (England)
> FC Twente (Belanda)

Kumpulan B :
> Lyon (Perancis)
> Benfica (Portugal)
> Schalke 04 (Jerman)
> Hapoel Tel-Aviv (Israel)

Kumpulan C :
> Manchester United (England)
> Valencia (Sepanyol)
> Rangers (Scotland)
> Bursaspor (Turkey)

Kumpulan D :
> Barcelona (Sepanyol)
> Panathinaikos (Greece)
> Copenhagen (Denmark)
> Rubin Kazan (Rusia)

Kumpulan E :
> Bayern Munich (Jerman)
> AS Roma (Itali)
> FC Basel (Switzerland)
> CFR 1907 Cluj (Romania)

Kumpulan F :
> Chelsea (England)
> Olympique Marseille (Prancis)
> Spartak Moscow (Rusia)
> MSK Zilina (Slovakia)

Kumpulan G :
> AC Milan (Itali)
> Real Madrid (Sepanyol)
> AFC Ajax (Belanda)
> AJ Auxerre (Perancis)

Kumpulan H :
> Arsenal (England)
> Shakhtar Donetsk (Ukraine)
> SC Braga (Portugal)
> FK Partizan (Serbia)

Berdasarkan semua undian itu, aku meramalkan Barcelona dan Arsenal mempunyai peluang yang cerah untuk melangkah ke pusingan seterusnya.
AC Milan dan Real Madrid perlu bekerja keras untuk menjuarai Kumpulan G.
Bayern Munich dan AS Roma pun perlu bersaing untuk menjadi juara Kumpulan E.
Manchester United, Chelsea tiada masalah selain perlu memberi perhatian terhadap Valencia, Olympique Marseille.
Manakala pendatang baru seperti Tottenham Hotspur mampu memberi saingan sengit dalam kumpulan mereka.

Untuk edisi kali ini, aku tetap peminat Manchester United. Harap mereka terus dengan aksi cemerlang mereka.

Aksi final akan berlangsung di Stadium Webley, London.

Tuesday, August 24, 2010

dugaan..



Banyak betul dugaan yang Allah berikan pada aku.
Aku hanya mampu menerima semua dugaan itu dengan hati yang tabah. Dan menganggap aku adalah insan yang terpilih oleh Allah untuk menghadapinya.

Semenjak dua menjak nie, kewangan aku agak tak stabil. Kekurangan duit untuk belanja membuatkan aku berhati-hati dalam kehidupan aku sendiri.
Tiap duit yang aku ada, akan aku belanjakan dengan bijak.
Dahulukan apa yang penting, dan simpan selebihnya untuk masa mendatang.
Alhamdulillah, hari demi hari rezeki aku makin melimpah ruah. Kadar kewangan aku semakin berada di tahap yang selamat.
Dan aku pegang pada perinsip :
kalau kita ada rezeki lebih, kita kena kongsi dengan orang lain. Kalau tak, kita akan rugi.
So, aku tak teragak-agak untuk bersedekah ke jalan Allah kerana aku percaya Allah telah menjanjikan balasan yang setimpal dengan apa yang aku lakukan.

Pembelajaran aku selama ni pun agak merundum prestasinya.
Aku dah cuba sedaya upaya, tetapi mungkin Allah masih tidak mahu menunjukkan kejayaan aku lagi. Dan mungkin Dia mahu aku berusaha dengan lebih gigih.
Keputusan exam yang aku peroleh, masih belum boleh membuatkan aku menarik nafas lega.
Dan itu menjadikan aku sedar bahawa aku mesti kena berusaha lagi.
So, aku harap Tuhan membuka pintu hati aku dalam pembelajaran aku.

Semua dugaan yang aku terima, tak semestinya buruk.
Adakalanya Tuhan mahu aku sedar akan kelemahan yang aku miliki dan mahu aku memperbaikinya.
Dan adakalanya Tuhan mahu membalas apa kejahatan yang aku telah lakukan dengan menguji aku dengan dugaan-dugaanNya.
Kita sebagai umat Islam, jangan meminta Dia mungurangkan dugaan, tetapi meminta Dia menguatkan semangat dan ketahanan diri kita untuk meghadapi semua dugaan itu.

Wednesday, August 18, 2010

berpuasa di mahligai..

Tanggal 12 Ogos hingga 15 Ogos 2010, aku berkesempatan pulang ke rumahku yang tercinta kat Permatang Badak.
Yela.. dah masuk bulan Ramadhan ni, nak la jugak berpuasa dengan family tersayang.
So, here are some of my holiday..

KHAMIS, 12 OGOS 2010 :
> Aku bertolak dari KL pukul 5 petang. Naik bas Bulan Restu, seat no 21, RM22.00.
> Berbuka puasa kat R&R di Lebuhraya Pantai Timur. Makan roti ngan air tin je.
> Sampai rumah dalam pukul 8.30 malam. Aku malas nak turun kat terminal so aku turun kat masjid depan rumah aku. Pastu, bapak aku amik kat situ.
> Malam tu aku just rehat kat rumah. Family aku semua gi terawikh.

JUMAAT, 13 OGOS 2010 :
> Bersahur dengan nasi lemak.
> Time sembahyang jumaat, aku dapat lepak ngan adik angkat aku, Syaqirin kat masjid. Memang happy gak la.
> Lepas sembahyang tu aku tak gi mane-mane, agak bosan gak la. Ingat nak jumpe ngan adik angkat aku, tapi dia sibuk ngan kawan die. So, lonely la.
> Petang aku gi bazar ramadhan ngan adik aku. Beli ayam percik, air tebu, laici kang, murtabak.
> Balik dari bazar tu, aku lepak ngan member aku kat padang.
> Berbuka puasa dengan mee mamak. Best giler..
> Malam gi terawikh ngan family aku.

SABTU, 14 OGOS 2010 :
> Bersahur dengan mee mamak.
> Siangnye aku pun tak gi mane-mane. Tolong ibu buat kerja kat rumah, tengok tv, kemas bilik.
> Petang lepak kat padang ngan member.
> Berbuka puasa dengan rojak mee.
> Malam gi terawikh.

AHAD, 15 OGOG 2010 :
> Bersahur dengan nasi lauk ayam.
> Paginye dalam pukul 11.30 aku gi jumpe ngan adik angkat aku, Khairul kat padang. Yela.. aku pun dah lama tak jumpe ngan budak tu. So, dengan kata lain lepas rindu la. Time tu ada Ijan ngan Apis.
> Aku bertolak pulang ke KL pukul 2 petang. Bas Plusliner, seat no TC, RM21.90.
> Untuk pertama kalinya aku dapat seat kat tingkat bawah bas 2 tingkat. Dapat rasa perbezaan duduk tingkat bawah ngan tingkat atas.
> Time tu aku dapat rasa macam ada beban kat atas, so rasa bas tu macam susah nak gerak. Hehehe.. Aku pikir balik, harap la dapat seat bawah lagi pas nie.

So, overall aku happy sangat dapat balik rumah berpuasa ngan family aku.
Tapi ralat sikit sebab tak dapat masa dengan adik-adik angkat aku.
Dan yang paling penting sekali, aku dapat makan nek bak. Makanan favourite aku.
Ibu masak memang best.. Thanks mum, love u..

Tuesday, August 10, 2010

persiapan sebelum puasa..

Bulan Ramadhan bulan bagi umat Islam, kita dikehendaki berpuasa iaitu bertahan daripada melakukan sesuatu yang boleh membatalkan puasa.
Tapi kalau tanye orang lain, dieorg mesti jawab bulan puasa ni dilarang makan. Hahaha..

Sebelum berpuasa nie, mesti ramai dah buat persiapan.
Ada yang bersiap untuk menambahkan lagi ibadat kepada Allah S.W.T.
Ada yang takut, khususnya bagi kanak-kanak. Yela.. takut tak berdaya, kan tak boleh makan waktu siang.
Ada yang mula mencongak juadah puasa. Padahal, puasa entah penuh entah tidak. Huhu..
Tapi kita sebagai umat Islam, kena lah berpuasa penuh. Puasa tu kan wajib.
Jangan la kita Islam hanya pada nama. Selagi kita masih bernafas, banyakkan lagi ibadat pada Allah S.W.T.

Aku pun mengaku yang ibadat aku tak cukup lagi, hehehe.. so kena la pertingkatkan.

Bagi golongan kanak-kanak mereka pasti bersedia dengan kalendar masing-masing.
Yelaa.. congak hari puasa, bila la nak raya. Dengan kata lain, countdown.
Mula-mula je rasa penat, dah lama nanti dieorg mesti dah biasa. Dah tak rase puasa tu.

Lain cerita tentang stesen-stesen penyiaran.
Ada yang bersedia untuk menyiarkan waktu berbuka puasa dan sahur bagi seluruh Malaysia.
Ada yang menyiarkan iklan-iklan berkaitan bulan puasa, ada gak menyiarkan iklan pasal raya. Belum apa-apa lagi dah raya. Tapi bagus la, semangat raya tu dah ada.
Ada gak menyiarkan rencana tentang Islam.
Sekurang-kurangnya dengan menonton bahan macam tu, orang ramai dapat meningkatkan lagi tahap iman dalam diri mereka.

Bagi masjid-masjid lak, pasti golongan dewasa terutamanya ustaz-ustaz dah bersedia untuk menganjurkan majlis berbuka puasa dan solat tarawikh.
Tapi terpulang kepada individu untuk menghadirkan diri atau tidak.
Ada gak antara mereka yang datang hanya untuk berbuka puasa. Bila tiba masa untuk bersembahyang tarawikh, entah hilang ke mana.

Jadi, harapan agar puasa tahun lagi bermakna berbanding tahun-tahun sebelumnya.
Selamat Berpuasa.

Sunday, August 8, 2010

kejohanan bolasepak piala pengarah KPM Beranang..

Alhamdulillah.. Tanggal 8 Ogos, 2010 berakhirlah sudah kejohanan bolasepak bagi merebut piala pengarah di kolej aku.
Kejohanan tu berlangsung selama 2 hari bermula 7 Ogos 2010.
Aku bermain utk pasukan salah sorang senior aku, Idzqar Romlan. Tapi biasa org panggil Is.
Nama team kteorg lak, Kura-kura F.C.. Haha...
So, di peringkat kumpulan, first game lawan team No Name F.C., menang 1-0. Alhamdulillah... Aku mencatat nama sebagai penjaring dalam match tu.
Second match lawan team laleon F.C., menang 2-0. Kali ni Anip score 2 gol tu.
Di pusingan ke 2 lak, semi-final lawan team Kioo Kickers. Menang tipis 1-0 hasil jaringan Bon.
Final round lawan team Awang Cafe F.C.. Seri 0-0.
Kteorg menang match ni melalui sepakan penalti 4-3.

Hadiahnye..
First : Hamper + RM150..
Second : Hamper + RM100..
Third : Hamper..
Forth : Hamper..

So, kteorg bagi-bagi duit hamper tu sama rata.

Wednesday, August 4, 2010

practice make perfects..



Training a.k.a. latihan..
Dalam dunia ni semua orang pernah buat latihan. Memang menipu la kalau sseorg tu mengaku yang dia tak pernah buat sebarang latihan.
Tapi kebiasaannya orang dapat latihan dari cikgu kat sekolah. Maksudnya, kerja sekolah la .. So, terpaksa la buat.
Bukan sebab nak lagi mahir, tapi sebab takut kena marah dengan cikgu kalau tak siap.
Macam aku, alhamdulillah.. Semua latihan aku dapat siapkan dalam masa yang ditetapkan.
Selain latihan macam tu, ade gak latihan dari segi lain.
Contohnya, latihan bolasepak. Tapi zaman sekarang orang panggil football training.
Chewaah..
Masuk hari ini, 4 Ogos 2010 adalah hari yang ke-4 aku mengharungi training bola kat kolej aku. Untuk ready menghadapi friendly match against Kolej Lagenda.
Aku fikir balik, ada la dalam 2 tahun dah aku tak pernah training bola.
Last aku training, time form 4. Kat STAR.
Bila aku aku start training ni, rasa kekok sikit. Yela.. dah lama tak buat, rasa lain la jugak.
Tapi bila dah lama, boleh biasakan diri.
Banyak la gak teknik-teknik latihan yang diberi. Tapi penat tu memang ada la.
So, aku harap semua training tu dapat memantapkan lagi diri aku dalam bolasepak. :)

pulang ke mahligai di kuantan..

Minggu lepas aku berkesempatan utk pulang bermalam di rumah aku kat Kampung Permatang Badak. Memang hepy la sebab dah sebulan lebih tak balik.
Rindu giler kat family aku tu.
So, ni adalah sedikit catatan sepanjang cuti tu.

KHAMIS, 29 JULAI 2010 :
> Bertolak dari Stesen Bas Pekeliling. Naik bas Mara Liner, seat no. 2A, RM21.80.
> Sampai lebih kurang pukul 7 malam.
> Berehat di rumah sepanjang malam tu.

JUMAAT, 30 JULAI 2010 :
> Dapat sembahyang jumaat kat masjid kat kampung. Kat situ gak aku dapat jumpa 'adik-adik'' aku. Ajah, Hafizzuddin, Syaqirin, Adli.
> Petang aku lepak dengan Hafizzuddin, kat rumah dia. Hepy sangat-sangat. Banyak benda kiteorg borakkan. Yela, dah lama tak jumpe.
> Main bola dengan kawan-kawan aku kat padang. Time tu la aku amik peluang tanya khabar dyeorg semua. Lagipun dyeorg tu dah macam keluarga aku sendiri. So, aku berhak nak tahu keadaan dyeorg tu.
> Malam nye lak, gi antar ibu aku kat umah nenek sedare aku kat Tanjung Api. Ade kenduri.
> Lepak dengan Hafizzuddin sekali lagi kat umah dia. Sampai pukul 11.30 malam.

SABTU, 31 JULAI 2010 :
> Gi kenduri kat umah nenek sedare. Ibu dengan bapak gi dulu naik kete, tapi aku gi naik moto dengan adik aku.
> Balik dari kenduri gi jalan-jalan naik moto dengan Hafizzuddin. Saje pusing-pusing kampung.
> Petang main bola.
> Malam, gi pasar malam dengan adik aku, Hafizzuddin. On the way balik, hujan lebat. Dah la naik moto je, pastu singgah berteduh kat bus stop. 10 minit pastu, redah je hujan tu. Sampai umah, basah kuyup. Dah lama tak mandi hujan. Hehe,..

AHAD, 1 OGOS 2010 :
> Pagi tu sempat gak jumpa Hafizzuddin. Rasa berat hati nak balik kolej, tinggalkan dia. Tapi nak taknak, kena balik gak.
> Bertolak balik kolej pukul 2.30 petang. Naik bas Plusliner Ekspress, seat no. 9D, RM21.90.
> Sampai ke kolej dalam pukul 8.30 malam.

Wednesday, July 28, 2010

kerja oh kerja..


Hidup ni tak pernah lekang dengan kerja. Tak kisah la kerja rumah ke, kerja sekolah ke, assignment ke, semua tu dikategorikan sbg kerja.
Hari-hari mesti ada je kerja yg baru. Dah abis kerja lama, yg baru datang. Macam tu la roda hidup ini.
Tapi kita kena ingat semua kerja boleh disetelkan, walau susah mana pun.
Cuma bergantung pada diri masing-masing.
Orang cakap.. Nak seribu daya, taknak seribu dalih.
Jadi, kita kalau nak setel kerja tu cepat-cepat, kita sanggup lakukan apa sahaja. Tapi kalau dah rasa malas nak setelkan atau dah malas nak amik tahu pasal kerja tu, hm... macam-macam alasan timbul.
Memandangkan 'kemasukan' kerja ni tak putus-putus, kita jangan la menangguh kerja-kerja tu semua.
Ada masa, setel cepat-cepat. Ini tidak, nak tunggu kerja melambak baru la tergesa-gesa nak setelkan.
'Aduh, menyesal lak tak setel kerja ni awal-awal'. Time tu baru la rase menyesal.
Jadi, amalkan diri kita ini utk selalu menyetelkan semua kerja yg kita dapat.

Tuesday, July 27, 2010

FIFA online..


Huh.. Semenjak dua menjak ni, aku mula beralih ke arah game online.
Yelaa.. asyik ngan game dalam laptop je.. Kadang-kadang tu bosan gak, nak gak try game yg leh dimainkan ngan orang luar.
So, aku download la FIFA ONLINE.
Setengah hari gak la nak menunggunya habis download.
Setakat ni, syok gak la main game tu. Tapi tak la sampai ketagih.
Tak la sampai 24 jam mengadap game tu je.
Orang cakap hanya sekadar melepaskan TENSION.
Tapi tu la, kalau aku takde internet, game ni takleh jalan. So, sementara ada internet ni baik la aku main puas-puas. Haha..

Friday, July 23, 2010

duit 'old skool'..



Tadi masa aku shopping kat Kajang, aku masuk satu kedai. Kedai ni jual duit-duit yg lama.
Kire old skool punye duit la. Semua duit ade. Duit dalam negara, luar negara, dari duit kertas hinggalah duit syiling.
So, tadi aku berminat dengan duit kertas zaman Jepun menjajah Tanah Melayu dulu. Orang biasa panggil 'duit daun pisang'.
Ke 'duit pokok pisang'?
Ke 'duit daun pokok pisang'?
Lebih kurang camtu la..
1 lagi yg menarik perhatian aku, duit kertas dari negara China.
Tapi tokey kedai tu cerita, dulu duit kertas tu bukan utk urusan niaga, tapi digunakan sbg kupon utk tebus barangan yg lebih bernilai dari negara luar.
Itu dia cerita la.. Tak tahu la betula ke tak.
Tapi ada perkara yg betul-betul menarik perhatian aku.
Collection of Matchbox.
Ala.. kereta kecik-kecik tu, adik-beradik ngan Hot Wheels.
tapi model dye lagi old skool la.. Geram aku.

Lastly, aku beli la not kertas zaman Jepun tu ngan duit kertas dari China tu.
Tapi lepas ni aku cadang nak buat koleksi duit-duit lama. Kalau ada rezeki, insyaAllah..
Sebab kat rumah aku dah ada koleksi duit syiling.
Moge tercapai hajat aku tu.. :)

cek..

Memandangkan aku study at Kolej Profesional Mara, memang tiap-tiap bulan Mara menyediakan elaun bagi setiap students.
Sebulan lebih kurang dalam RM250, tapi untuk cuti semester dieorg bagi half dari jumlah biasa.
Kawan-kawan aku yg lain semua dapat elaun melalui bank-in, tapi aku sorang je yg still gune cek. So, tiap kali elaun masuk aku kene bersusah payah gi office kolej untuk claim cek tu.

Pernah sekali, awal semester ke-2 2010 dulu, 3 cek aku tak claim. Cek bulan Oktober, November, and Disember 2009.
Yela.. nak claim camne, sebelum tu cuti semester, aku duduk kat rumah. Takkan nak gi kolej semata-mata nak ambik cek.
Awal bulan Februari 2010, baru aku claim semua cek tu. Dari 3 cek tu, 1 je yg da tamat tempoh, cek bulan Oktober. Istilah lain, 'burn'.
Haha.. Sebab cek ni laku 3 bulan dari tarikh yg dikeluarkan. Takpelah, dah takde rezeki. Pastu, terus aku gi bank, bank-in 2 cek yg still laku tu.

Sekarang ni aku ada 2 cek yg belum di'bank-in'kan. Cek bulan Jun and Julai. InsyaAllah nanti ada masa aku nak bank-in cepat-cepat.
Yelaa.. tak nak la cek tu 'burn' lagi, hehe...
Kita hanya mampu merancang tapi Tuhan yg menentukannya.

Thursday, July 22, 2010

p1 max..



Semalam aku dengan kawan aku, Hasif pergi ke pusat STREAMYX, nak apply untuk masuk internet kat rumah sewa kiteorang. Tapi malangnya, kawasan rumah sewa kiteorg tu memang TM tak pasang kabel telefon.
Tak hairan la aku pun tak pernah dengar bunyi telefon rumah jiran-jiran aku berdering.
Pastu, kiteorg pun pergi ke Tesco. Nak tahu pasal P1Max, tapi salesman dia lak takde.
Punye la tension kiteorg nie, geram rase. Ada je hal yg nak halang niat kiteorg nie.
Petang tadi kiteorg 5 orang 1 rumah tu sama-sama la pergi Kajang, nak apply P1max.
Tapi sebelum nak pergi tu, kereta Hasif pulak buat hal, aduyaaiii...
Macam-macam.. Tapi alhamdulillah, lepas kereta tu dah boleh hidup kiteorg pergi la Kajang tu. Apply P1max, jalan-jalan jap, pastu balek rumah pasang modem P1max tu.
Lastly, kiteorg semua online.
So, hari ini hari first aku ngan kawan2 aku gune p1max, daftar atas nama aku. haha.. So, lepas ni boleh la aku nak cari bahan untuk assignment.
Senang la sikit, coz sebelum nie aku ulang-alik masuk kolej nak guna internet.
Huhu.. yang penting bila2 masa aku boleh online, FACEBOOK.. Paling penting boleh la updated blog aku nie..

Friday, July 16, 2010

portugal tersungkur..

Portugal oh Portugal.. Tak dapat nak tengok jadi juara Piala Dunia 2010. Kalah dengan Juara Eropah 2008, Sepanyol di pusingan ke-2, di peringkat 16 pasukan terakhir. Kalah 1-0 je. Tapi memang down la team feveret aku kalah.

Portugal diundi dalam Group G bersama Brazil, Ivory Coast, Korea Utara. First game peringkat kumpulan lawan Ivory Coast. Match agak fight la, seri 0-0. Next game lawan Korea Utara. Menang besar, 7-0. Malam tu aku tak tengok match tu sebab pergi surau. Sebelum pergi, 1-0. Tapi lepas aku sampai rumah balik dari surau tu, dah 5-0 dah. Sempat la tengok lagi 2 gol tu. Last game lawan Brazil, seri 0-0. Nasib baik layak ke next round.

Next round jumpa Sepanyol, kalah 0-1. Kalau tak silap, gol Sepanyol minit 83, scored by David Villa. Geram giler..

Germany power jugak la. Kat pusingan ke 2, menang dengan England 4-1, pastu belasah Argentina 4-0. Tapi kalah dengan Sepangol 0-1 kat semi-final.

Holland lak maintain je performance dyeorg. Paling best dyeorg menang 2-1 dengan Brazil. Kat semi-final menang 3-2 dengan Uruguay. Then, dapat melayakkan diri ke final, menentang Sepanyol.

Akhirnya, Sepanyol dinobatkan juara dunia. Menang 1-0 ke atas Holland. Gol Sepanyol hadir pada minit ke 116, scored by Iniesta. Germany lak dapat tempat ke 3, menang 3-2 ke atas Uruguay.

Brazil akan jadi tuan rumah Piala Dunia 2014.

kembali..

aduyaaaii... dah lama dah rasanye tak mem'blog'kan diri ni. Dah dekat 3 bulan dah. Banyak hal yang nak kena setel. Tapi alhamdulillah, semua tu dapat diselesaikan. Banyak benda yg terjadi. Ada yang manis, pahit, lucu. Sampai nk meng'online'kan diri pon tak sempat.

Tapi aku harap lepas ni, aku ada masa nak update blog aku nie.. Sekarang ni aku da masuk semester ke 3 di kolej profesional mara ni. Da kire senior gak la.. huhu...
Pointer aku pon dah makin meningkat, alhamdulillah. So, study hard lagi lepas ni. Moga aku dapat kejayaan. Amin...

Sunday, April 11, 2010

adat kehidupan di dunia..


Bila kita sayang orang itu,
Kita gaduh dengan dia, kita diam je,
Tapi dia heboh 1 dunia,
Hati kita kate takpe, dia tension tuu,..

Bila kita sayang orang itu,
Kita mesej nak tahu keadaan dia macam mana,
Tapi dia sengaja tak nak balas,
Bila dah jadi begitu,..
Hati kata, takpe, dia penat tu,..

Bila kita sayang orang itu,
Kita bercerita dengan dia,
dia buat endah tak endah je..
Tapi bila dia bercerita dengan kita,
Kita dengar, kita ingat setiap patah perkataan yang dia sebut,
Hati kata takpe, sayang la katakan..

Bila kita sayang orang itu,
Kita sanggup bagi dia rehat bila dia letih,
Tapi bila kita letih, dia suruh jugak kita layan dia bila dia bosan,
Adil ke?
Hati kata, bukan selalu pun..

Bila kita sayang orang itu,
Kita jadi macam orang gila bila dengar dia sakit,
Tapi bila kita sakit,
Dia boleh enjoy dengan kawan-kawan dia,
Hati kata, ala.. biar la dia nak berseronok..

Bila kita sayang orang itu,
Kita sayang nak tinggalkan dia buat selama-lamanya..
Tapi dia tak tahu kita berdepan dengan maut,
Walaupun kita sakit, dia kata kepada kita,
Alaa.. sakit biasa-biasa je tu,
Hati kata, mesti dia gembira kalau aku dah 'tiada' nanti..

Bila kita sayang orang itu,
Kita tak sanggup tengok dia derita walau sedikit pun,
Tapi dia tak pernah hargai diri kita,
Hati kata, dia sedar tak betapa kita sayang sangat kat dia???

Bila kita sayang orang itu,
Kita sanggup mengalah demi kebahagiaan dia,
Tapi dia tahu tak sebesar mana pengorbanan kita??
Hati kata, takpe,.. janji insan yang aku sayang bahagia..

Dan..

Bila kita dah tinggalkan dia selama-lamanya,
Dia datang ziarah pusara kita,
Dia kata..

Dia mintak maaf sebab pernah mengata kita,
Dia mintak maaf sebab pernah heboh 1 dunia pasal kesalahan kita,
Dia mintak maaf sebab pernah tak hiraukan mesej kita,
Dia mintak maaf sebab pernah tak dengar luahan hati kita,
Dia mintak maaf sebab tak pernah hargai pengorbanan kita,
Dia mintak maaf sebab tak pernah hiraukan sakit kita,
Dia mintak maaf sebab tak pernah tengok penderitaan kita,
Dia mintak maaf sebab selalu pentingkan diri dia sendiri,

Bila kita sayang orang itu,
Kita buat segala-galanya demi dia,
Tapi dia tak pernah faham..

Dan..

Bila kita tinggalkan dia,
Dia datang pada kita dan berkata,

Sorry..

Sorry??? selepas lukakan hati kita?

Bila kita sayang orang itu,
Kita kata takpe lah,
Aku dah tinggalkan dunia,
Moga dia bahagia tanpa kite..

tapi ada dia ada buat sesuatu untuk kita?
ada dia hargai pengorbanan kita untuk dia...??
dia lagi bahagia dengan dunia ini tanpa aku..

Dan hati kita kata..
takpe lah, apapun yang dia buat,
Kita tetap sayang dia,,
Kita sayang dia untuk selama-lamanya, sampai bila-bila pun..
bile kita cakap kita sayang dia lebih daripada diri kita,
dia kata kita saja nak ambil hati dia..
pada hal dia tak tahu, kita memang sayang dia macam nak mati...

kalau boleh, kita nak buat semua untuk dia kalau kita mampu..

SELAMA-LAMANYA...

Saturday, April 3, 2010

rahsia hati..





Erm.. rahsia hati. Aku hanya insan yang lemah, tapi punyai sebuah impian, yang punyai keinginan tertentu. Diri aku hanya sederhana, bersahaja, dan aku adalah aku. Perkara yang paling penting dalam diri aku adalah KASIH SAYANG.

Kebiasaan aku suka lepak kat padang sekolah rendah kat kampung aku. Memang ramai la orang kat sana time petang2. Biasanya member2 aku pon ada sekali, main bola ramai2. Memang tiap petang tak pernah miss main bola. Dalam masa yang sama, budak2 pun tak terkecuali juga beriadah time waktu petang macam tu. Kiranya memang meriah la padang sekolah rendah kat kampung aku yang diberi nama Kampung Permatang Badak.

Tapi bukan itu yang aku nak cerita. Ini tentang kisah diri aku sendiri. Diri aku dan insan2 di sekeliling aku terutamanya budak2 di padang tu. Aku sebenarnya dah lama perhatikan mereka semua. Dan dalam kalangan mereka tu, ada yang baik, nakal, degil, aktif, pendiam, dan banyak lagi la karakter diaorg.

Nak dijadikan cerita, ada di antara mereka aku jadikan sebagai adik angkat aku. Dan insan tersebut adalah Ahmad Adli, Muhammad Amirull Syaqirin, Ahmad Syahmi, dan Syeikh Muhammad Aizat. Aku anggap mereka semua ini macam adik aku sendiri. Aku sayang mereka sepenuh hati aku. Dan aku sanggup lakukan apa sahaja demi mereka. Memandangkan Syaqirin dah lama jadi adik angkat aku, so dia merupakan 'adik' sulung aku. Then aku amik Syahmi sebagai 'adik' ke-2 aku, followed by Adli dan 'adik' bongsu aku adalah Aizat. Syaqirin dan Syahmi, darjah 6. Adli, Form 1 manakala Aizat pulak darjah 5.

Jauh dalam hati, aku harap sangat2 yang mereka tahu dan mengerti bahawa aku betul2 sayang pada mereka semua tu. Tapi malangnya, aku tak nampak pengertian sebenar dalam diri mereka. Mereka seperti menganggap yang aku saja2 amik mereka sebagai adik angkat aku. Dan bagi aku, mereka ini adalah adik aku dan bukan adik angkat aku. Tapi semua ini tak bermakna yang aku pinggirkan budak2 yang lain, sebab dalam masa yang sama, aku jugak anggap budak2 yang lain tu macam adik aku sendiri. Cuma caranya berbeza dengan cara terhadap 'adik2' aku.

Aku rasa akulah insan yang bertuah sebab dapat 'adik' aku semua nie. Gembira sangat dan aku pastikan waktu petang aku tak sia-sia dengan melayan setiap karenah mereka semua. Aku rasa tenang dan gembira bila berdampingan dengan mereka. Dan aku sanggup tak main bola dengan kawan2 aku yang lain semata-mata nak meluangkan masa dengan 'adik2' aku tu. Dan aku harap mereka pun seperti aku. Aku memang dah ajar mereka dari dulu, tiap kali kami berjumpa mereka mesti salam dan cium tangan aku. Yang itu masih kekal sampai sekarang. Alhamdulillah...

Aku selalu bagi nasihat, tapi kadang2 mereka tak mendengarnya. Dalam hati aku, kecewa pun ada, tapi nak marah orang yang kita sayang, tak sampai hati pulak. Aku ada jugak larang mereka daripada bermain bola dengan orang yang lebih tua daripada mereka. Yelah.. cara orang2 tua main agak kasar. Takut la apa2 jadi kat 'adik2' aku. Tapi larangan aku tu tak diendahkan mereka. Rasa macam diri aku ni tak dihargai. Tapi fikir balik yang mereka tu adalah 'adik' aku, aku mengalah je. Biarkan mereka seronok bermain walaupun hati aku ni tak seronok dengan keadaan macam tu. Tiap kali mereka tak dengar nasihat aku, hati aku akan rasa seduh, susah hati, risau. Tapi aku cuba sembunyikan perasaan itu daripada pengetahuan mereka.

Aku cuba jadi 'abang' yang terbaik bagi mereka. Kadang2 aku pun dah tak reti lagi macam mana nak buat bagi menyedarkan mereka yang aku betul2 hargai diri mereka dalam hidup aku. Aku selalu berdoa agar Tuhan panjangkan umur hubungan adik beradik kami. Mereka lah yang buat aku gembira, senang hati, tersenyum. Dan mereka jugalah yang buat aku rasa sedih, marah, risau, susah hati. Walau apa pun mereka tetap 'adik' aku.

Lastly, aku harap sangat2 mereka akan sedar yang selama ni mereka ada 'abang'. Aku hanya berdoa agar Tuhan bukpintu hati mereka tentang semua ni. Mereka ni lah insan yang penting dalam hidup aku dan aku tak mahu kehilangan mereka.


ADLI, SYAQIRIN, SYAHMI, AIZAT....
Baik buruk mereka, mereka tetap 'adik' aku yang paling aku sayang...

Saturday, March 27, 2010

dek kerana kumbang..



Jam menunjukkan pukul 2 pagi, aku sedang bermain gitar sambil bersembang dengan rakan sebilik aku, Hasif. Keadaan sunyi sebab semua student sedang lena diulik mimpi. Sedang leka aku bermain gitar, tetiba terdengar 1 bunyi yg aneh. Dalam hati aku dah berdebar.

"Tu la bunyi yg ganggu aku dari tadi" Hasif berkata.

Kami pun terus mencari punca dari mana datangnya bunyi tersebut. Cari punya cari, rupa2nya ada seekor kumbang belakang loker Hasif. Besar jugak la saiznya. Tapi bunyi memang pelik sangat. Hasif pun start la cerita pasal hantu, ada hantu yg orang panggil pelesit, menyamar jadi kucing la dan binatang lain2. Pastu dia kaitkan cerita itu dengan kumbang ni. Konon2nya pelesit dah masuk dalam badan kumbang ni la. Aku pun macam percaya, tapi macam tak percaya. Sebab benda2 macam ni tak boleh percaya sangat, tapi jugak tak boleh la tak percaya terus.

Pastu, kami try la cari idea camne nak halau kumbang ni ke luar bilik. Dek kerana mind-set kami dah terfikir benda ni 'hantu', so kami buat cara kasar sikit la. Hasif bakar lilin, pastu dia titikkan cairan lilin tu ke atas kepak kumbang. Meraung kumbang tu dengan bunyi aneh dia tu. Masa tu dah meremang dah bulu roma aku ni.

Last2, kami buang 'benda' tu dengan penyodok dan penyapu. Bilik kami tingkat 2, so kami campakkan kumbang tu ke tingkat 1. Dan tak semena-mena, ada seekor kucing, terus gigit kumbang yang lemah tu dan bawanya lari entah ke mana. Aku dan Hasif pun try la kejar kucing tu yg lari ke belakang blok kami.

Tapi malangnya, kucing tu hilang tanpa dikesan. Agak terkilan jugak la. Tapi sedar tak sedar, kami ambil masa lebih kurang 1 jam semata-mata nak buang makhluk Allah nie dari bilik kami. So, kami tidur pukul 3, dalam keadaan yg agak takut la.. hehe..
Aduyaaaii...

KUMBANG..

Monday, March 15, 2010

kehadiran mereka pernah mewarnai hidup aku..


Tahun 2008, tahun penentu arah tuju hidup aku, SPM.. Exam paling penting dalam hidup aku. Ketika itu, aku still belajar di sekolah berasrama penuh di Perak. Dan 2008 itu adalah tahun ke-5 aku di sana. So, dah 4 tahun aku menimba ilmu di sana, bersama rakan-rakan aku yg lain. Dan selama itu juga lah, hari demi hari aku tidur beramai-ramai sebilik dengan kawan-kawan aku. Yelah, namanya asrama, so semua tidur dalam dorm. Kiranya mereka tu pun dah macam keluarga aku sendiri. Susah bersama2, senang bersama2. Blok Rumah Hijau yg kami duduk tu pun dah macam rumah ke-2 kami. Kitaorg dah seperti sebuah keluarga yg besar.

Nak dijadikan cerita, tahun 2008 aku ditakdirkan tinggal di blok yg sama bersama beberapa kawan aku yg lain. Tapi semua kawan2 aku yg lain tinggal di blok matriks, blok yg dikhususkan untuk pelajar form 5. So, aku terpaksa lah 'berpisah' dengan mereka semua. Dalam hati aku nie, punya la memberontak, memang aku plan aku nak pindah ke blok matriks dalam masa terdekat nie. Nak duduk dengan kawan2 aku yg lain. Motif aku kena stay di blok lama tu sebab aku kena jaga budak2 form 1 yg baru yg akan masuk daftar nanti. Aduhh... Mengeluh aku. Tapi nak buat camne.. Terima je..

Form 1 baru dah masuk, so secara tak langsung aku kena la bagi tunjuk ajar kat mereka tu semua. Dan bermula dari itu lah, aku rasa yg mereka betul2 perlukan seseorang untuk membimbing mereka, menjaga meraka, bagi nasihat kat mereka. Biasa lah, banyak org, banyak ragam. So, aku dapat tengok la pelbagai ragam diaorg tu semua. Yela.. baru form 1, org ckp still fresh.. Then, diaorg kena la start belajar berdikari sendiri. Dalam tak sedar, aku rasa gembira sangat tinggal dengan diaorg tu. Kerenah diaorg tu sikit sebanyak dapat release tension aku belajar. Rasa tenang hati bila tengok gelagat mereka. Dan hati aku pernah terdetik untuk terus tinggal kat blok tu sampai hujung tahun.

Dalam masa yg sama aku amik 6 org daripada mereka sebagai adik angkat aku. Diaorg semua Marwan, Izzuddin, Aizat, Ariff, B.Shabir, dan Luqmanul. Dieorg nie aku anggap lebih dari adik angkat aku, dah macam adik kandung aku dah. Dan dieorg pun dah anggap aku sebagai abang mereka. Bagi aku, diaorg nie lah segala-galanya bagi aku kat sekolah tu. Dalam hati aku, aku sanggup berkorban apa saja demi mereka. Dan aku terfikir, baru aku sedar aku ditakdirkan still stay kat blok yg sama tue sebab Allah kurniakan aku insan2 seperti mereka untuk aku. Aku sayangkan mereka.

Tiap malam aku tidur lewat, selalunya aku akan pastikan yg adik2 aku tidur dulu. Sebelum tidur, dyeorg msti salam, cium tangan aku. Pastu aku start study, since dorm aku ngan dorm diaorg sebelah menyebelah je, dalam pukul 1 or 2 pagi aku masuk dorm dyeorg. Selimutkan mana budak yg tak berselimut. Yela.. Tidur, mana nak sedar. Tiap2 hari aku buat camtu, dalam pukul 3 pagi baru la aku dapat tidur. Bagi aku, apa yg aku buat semua tu buat aku rasa gembira, baru la tenang aku nak tidur.
Pernah sekali 1 malam tu, kebiasaannya pukul 11.30 malam sume peajar dah kene ada atas katil masing2, tapi Marwan still tak balik2. Aku punya la risau, Tuhan je yg tahu takut nyr aku masa tu. Pukul 12, dye still tak balik, so aku pun terus keluar try cari dye. Last2 aku jumpe dye kat surau sekolah. Tertidur, dengan buku2 sebelah dye. Dalam hati aku, bersyukur sangat2. Aku kejutkan dye, then kiteorg balik dorm. Malam tu aku teman dye tidur skjap, pastu baru la aku stdy, and then tidur ngan hati yg senang.

Aku selalu pesan kat dyeorg semua, kalau ada apa2 masalah bagitaw aku. Jangan diam je, tp alhamdulillah.. Dia ikut pesan aku tu, tapi selalunya masalah tak besar mana, setakat masalah study or life kat sana je. At least, aku ni diperlukan jugak. Hmm...
Aku ada jugak marah dieorg kalau ada buat salah, tapi tu semua untuk kebaikan dieorg jugak. Aku tak nak la, senior2 sekolah tu da cop adik2 aku tu budak bermasalah. Nanti lain pulak jadinya. Tapi selama aku jadi 'abang' dieorg, ada jugak la aku dengar ada orang lain yg tak suka aku rapat dengan adik2 aku tu. Then, aku pikir lantak la, dieorg takde adik, aku ada adik, so, aku akan buat mana yg patut. Aku ada terpikir, kita nak buat baik pun salah, buat jahat pun salah. Aku pun tak tahu nak buat apa. Aku just try untuk jadi abang yg terbaik untuk diaorg semua, sebab aku sayangkan mereka.

Bulan 2, B.Shabir pindah sekolah. Dia terpaksa quit atas sebab tertentu. Tapi, sebelum dia pergi, dia tak bagi tahu kat aku pun. Yang dia tinggalkan, sepucuk surat. Itu pun dia bagi kat Aizat suruh pass kat aku. Lepas baca surat tu, mengalir jugak la air mata aku. Yela... Orang yg dah kita sayang, tetiba pergi tinggalkan kita. Siapa yg tak sedih... Tapi nak buat macammana, aku hanya mampu bersabar. Berdoa untuk kesejahteraan dia. So, skrang tingal 5 org je adik aku.

Selepas 4 bulan diorg jadi adik aku, keadaan sedikit berubah. Dieorg dah tak nak dengar nasihat aku lagi dah. Semua dah tak macam dulu lagi, aku pun tak tahu kenapa jadi camtu. Aku cuba cari apa masalah yg jadi punca semua nie, tapi diaorg tetap camtu, dah berubah. Izzuddin, kalau dulu dia asyik dengan karenah dia yg buat aku gembira, tapi skarang dah takde dah itu semua. Dia pun dah kurang berinteraksi dengan aku, macam aku ada buat 1 kesalahan yg besar terhadap dia. Marwan, dulu kalau ada apa2 hal atau masalah, org yg pertama dia cari adalah aku. Sebagai abang dia, aku akan buat apa sahaja demi dia. Tapi sekarang, aku bukan org pertama dia dah, dia akan ikut gerak hati dia je. Apa yg dia nak buat, dia akan buat. Nasihat aku nie takkan dipedulikannya. Aizat, dia pun dah macam tak suka dah aku jadi abang dia, seolah-olah dia tak nak aku wujud dan ganggu hidup dia. Luqmanul dah amik keputusan, dia dah tak nak jadi adik aku dah, so, aku lepaskan dia. Dah itu yg dia nak. Dan Ariff pun ikut langkah Luqmanul, aku still ingat lagi, masa tu pukul 4 petang, hari Khamis, aku tengah belajar subjek Kimia, Ariff hantar mesej kat aku yg dia pun dah tak nak jadi adik aku lagi. Fine, tapi aku reply balik, aku nak jumpe dia dan dia setuju. Aku jumpa dia petang tu jugak, aku cakap yg aku setuju ikut kehendak dia walaupun hati ni berat. Then, start hari tu adik aku cuma tinggal 3 org je. Marwan, Izzuddin, Aizat.

Tapi still sama, dieorg tetap dengan perangai dyeorg. Langsung tak dengar nasihat aku, tak hormat aku sebagai abang dia atau sekurang-kurannya sebagai senior mereka. Hati aku nie rasa hancur sangat. Diaorg langsung tak hargai pengorbanan aku, tak pernah terpikir tu semua. Aku memang tak pernah mintak apa2 pun balasan dari dieorg, tapi siapa yg tak sedih bila diri nie tak dihargai. Ada jugak aku terfikir nak pindah blok tapi ingatkan balik budak2 form 1 yg lain, yg masih perlukan aku, aku matikan hajat aku tu. So, aku teruskan lah hidup aku dengan hati yg tabah. Mungkin Allah nak uji aku. Tiap hari aku berdoa supaya Allah tabahkan hati aku.

Sampai la hujung tahun, keadaan tetap sama. So, aku amik keputusan untuk lupakan semua benda tu and focus kat study aku. Lantak la.. Bukan dah putus asa, tapi dah penat, hampir 6 bulan masalah sama je yg aku pikir. Biar la dieorg nak hargai aku ke tak. Aku cuma buat mana yg patut and mana yg mampu aku buat. Mungkin diaorg jadi camtu sebab tak sedar yg aku sayangkan diaorg macam adik aku sendiri. Dan mungkin aku memang tak layak jadi abang diaorg.

So, aku harap 1 hari nanti Tuhan buka pintu hati dieorg untuk sedar akan semua benda yg dah berlaku kat diaorg selama nie. Dan aku doakan dieorg semua berjaya dalam hidup diaorg, dunia akhirat. Aku pun sekarang nak mulakan hidup baru, diaorg pun mungkin dah tak ingat pasal aku lagi. So, aku pun tak nak pikir apa2 lagi la pasal semua tu. Aku berdoa agar aku dapat kesejahteraan aku sendiri. Amin..

Aku hanya ingat, kadang kala orang yang kita pernah sayang dah tidak perlukan kita lagi, tetapi kita yang masih memerlukan mereka.. Dan tak salah kalau kita nak berkorban demi apa atau siapa pun, tetapi jangan kita yang terkorban di akhirnya.. Tapi kadang kala kita jugak perlu tinggalkan perkara yang kita sayang..



BERDIRI DARI KIRI : Eddy, Ariff, Ibnu, Fito (prefect), Berg, Faiz, Abu, Marwan, Rafiqi, Raja.
DUDUK DARI KIRI : Irman, Tasnim, Izzuddin, Wan Hafizan.
TIADA DALAM GAMBAR : Aizat, Luqmanul Hakim, Amir Safwan, B.Shabir.

Friday, March 12, 2010

benda dah jadi..


Petang tadi aku dapat mesej dari Teh. Dia suruh aku bukak fb, tgk pic Ajah yg eksiden. Aku bukak la, tgk pic dia tu, tetiba je aku rase lain macam. Risau, takut, geram, kesian, semua ada. Campur2... aduyaaii...

Tapi benda dah jadi kan? So, aku pon tak leh buat apa. Berdoa pada Allah supaya 'adik' aku tu cepat sembuh. Nasib baik minggu depan cuti penggal. So, cuti seminggu la. Aku harap cuti nie dia rehat betul2.. biar la cepat sembuh. Ajah.. Ajah..
Hmmmm.. 'adik' aku sorang nie..

takdir hidup..

Hari nie aku dapat tahu 1 berita yg agak mengejutkan aku. Seorang insan yg aku sayang eksiden kat kampung aku. Ahmad Zahin Najahuddin, budak nyr baru form 3, eksiden dengan motosikal dia. Aku dapat tahu berita nie pon dari abang dia, Teh. Tapi dia pon tak tahu sangat pe yg terjadi sebenarnya sebab dia ada kat kolej dia sekarang nie.

Aku punya la risau pasal dia, nak menangis pon ada, yela.. orang dah kita sayang, jadi apa-apa kat dia mesti la tak senang hati, tambah pulak dia tu da macam adik aku sendiri. Aku try msg semua orang nak tahu keadaa dia camne. Tapi tak dapat, lagi la risau hati nie, nak buat kerja pun tak boleh focus. Aku msg dia, tak reply. Tapi last2 ada orang reply msg aku tu, meibi kakak dia kot, bagitahu aku keadaan adik dia tu. Dia cakap luka budak tue tak la teruk sangat, tapi memang sakit la. Calar-calar.. Alhamdulillah, lega sikit hati aku dapat tahu berita nie. Pastu aku terbaca 'news feed' kat Facebook, ummi dia cakap doktor nak potong kaki dia, tapi tak tahu la ummi dia bergurau ke tak, harap saja-saja je dia cakap camtu.

Dulu dia beria-ia sangat nak ubahsuai moto dia, semua benda dia nak ubah, tapi sebelum tu dia mesti tanya pendapat aku dulu. Kalau aku tak bagi nanti, kecik hati dia, yela.. 'adik' aku, kena la jaga hati dia, tapi kalau aku bagi dia ubahsuai tu nanti, lain pulak yg jadi. So, aku benarkan lah dia ubahsuai moto dia. Tapi sekarang, apa yg jadi..?? Dalam hati nie, rasa menyesal pon ada. Tapi benda dah jadi, nak buat macammana. Ikut hati aku, nak sangat aku balik umah aku hujung minggu nie, nak tahu sendiri keadaan 'adik' aku tapi aku ada kelas la. Aduyyaaii...

Walaupun antara aku dengan dia takde pertalian darah, tapi aku sayang dia macam adik aku sendiri, Tuhan je yg tahu betapa dia penting dalam hidup aku. Tapi aku percaya yg dia tak tahu dan tak sedar benda tu semua. Aku harap jelah, 1 hari nanti dia sedar akan apa yg berlaku selama nie. Tapi lepas nie aku dah tak bagi dah dia nak ubah moto dia, dah serik dah aku. Taknak apa-apa lagi yg lagi teruk terjadi kat dia.

So, aku harap 'adik' aku tu cepat sembuh, dah la nak PMR tahun nie. Aku betul2 tak sabar nak balik umah, nak tengok keadaan dia. Huhu.. Moga2 dia ok2 je.. Amin....

Wednesday, February 24, 2010

cuti lagi..

hehe.. cuti lagi, pas cuti raya cina seminggu hari tu..
selang 4 hari, cuti start lagi..
huhu.. start 26/2/2010 smpai la 7/3/2010.
x sabar la nak balik rumah..

Monday, February 22, 2010

cuti raya cina..

aku start cuti raya cina ari tu ari jumaat, 12/2/2010.. seminggu,,
ni lah serba ckit pe yg aku buat time cuti ari tu..

jumaat - isnin,
- sejam lepas kaki aku jejak rumah, terus gerak pergi terengganu, rumah kazen aku.
- tidur kat sana 4 hari 3 malam.
- tolong makcik aku hantar makanan kat rumah orang.
- penat giler.
- balik kuantan hari isnin petang, 1 family kazen aku tu pon ikut sekali.

selasa - khamis,
- pergi keluar jalan2 ngan family aku.
- buat assignment yang diberi, banyak jugak la.
- jumpa kawan2 ngan adik2 angkat aku.
- malam-malam pergi surau.

jumaat - sabtu,
- kemas mana2 barang nak bawa balik kolej.
- sabtu pagi ada latihan bolasepak, pastu tengahr pergi kenduri kahwin.
- petang tu pergi padang main bola.

ahad,
- ready for going back.
- bas pukul 11, plusliner, seat tingkat atas depan skali.

Friday, February 5, 2010

v.i.p match..



this coming sunday..

c'mon, support arsenal.. chelsea kalah, nnti man united leh potong chelsea..
hahaha.. glory2 man united..

tension..

Hmm... kawat kaki..
Semalam la hari yg agak tension la bagi aku. Ptg kne kawat kaki, aku jadi ahli JPA3. Alaa... Jabatan Pertahanan Awam.
Da la WAJIB.. Penat gler, aku da setahun lebih da x berkecimpung dalam arena nie, hehehe... Yg bg command tu lak mmbosankan. Member2 aku sume da xderk semangat nk kawat dah.
Diaorg pon wat main2 je la, de yg gelak2 la, gerak sana, gerak sini, borak2 ngn yg laen, smpai yg bg command tu da geram dah aku usha. Training abis 2 jam.
PAs abis tu ingt nk gi maen bola, tapi xderk org. Bosan gler, last2 nasib baek maen gak, tu pon dalam kul 7 start. Malam nyr kne struggle coz esoknyr de test English.
So, ari nie la testnyr. OK la soalan dye, pe tg aku stdy sume msuk. Alhamdulillah..
Aku stdent yg ke 3 last submit test pper. haha...
aduuyaaiii...

Thursday, February 4, 2010

malu la..

Ari nie tyme kat kelas xdi, lecturer bisnes aku sruh aku tutup pintu belakang. Tapi telinga aku dengar dia sruh aku tutup lampu. Aku gi la ttup suis lampu,..
Pe lagi, trus bising lammber2 aku kutuk aku. Hahaha..
Aku bkak balek suis tu n den nk g ttup pintu. Pintu nyr sblah kiri, aku cari jgk la kt sblah kanan. Malu aku kne gelak ngan mmber2 aku pastu.
Aduyaaii.. malu gler la, nsib baek bdak klas xderk pompuan, sume laki..
hehe...

Tuesday, February 2, 2010

history..



hari ini dalam sejarah.. hehe,,
first time dalam hidup aku dpt naek kereta 'limousin'.. best gak la, nie kete member aku. Hasif nama dia, duk kat johor. haha... Teringin gak nak bawak kete camtu..
Aku duk seat belakang sekali. Da macam menteri da, hehe..
moge2, 1 hari nnti aku dapat memiliki kete camtu.
amin...

Sunday, January 31, 2010

thaipusam..

Hari ini aku berkesempatan la turun KL. Nak beli tiket balik Kuantan. Dari kolej, aku naik kereta ngan kawan aku. Sampai Kajang, naik bas Sri Indah ke Kuala Lumpur. Jalan memang sesak jugak lah.
Sampai sana terus ke Puduraya, beli tiket bas PlusLiner, tarikhnya 12 Februari pukul 3.30 petang. Time tu kan cuti raya cina dah start.
Aku perasan kenapa ramai sangat orang India, naik bas tadi pun kebanyakannya orang India. Rupa-rupanya baru aku teringat yanga hari nie Hari Thaipusam. Patut la...
Memang ramai daripada hari-hari biasa, jalanraya pun sesak ngan kereta.
Kat bawah nie la gambar yang sempat aku 'snap'..

Wednesday, January 27, 2010

check dis out..


nice tree...



sukan paling lasak..


teruk kereta nie..


kalau dah selalu selesema, nie la cara nk setel..


huhu.., nice plastic bag huh..!!


ada sape2 yg berani pakai selipar nie??


kek birthday sape nie??


aduyaaaii.. kuatnyr angin, cian pokok tue..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
adolihsan.blogspot adalah blog aku yang pertama. Segala perkara yang tertulis di dalam blog ini adalah dari naluri hati aku semata-mata. Dan aku memohon maaf jika ada antara perkara-perkara tersebut boleh melukakan hati kalian yang sudi mengunjungi blog ini..